Нано отоплителната технология е най-ефикасния начин за сестяване на ел.енергия.


Той има редица предимства пред всички досега използувани методи и системи на управление.


Нано отопляващото фолио ЕХСЕL на "FELIX COMPANY" представлява ламинирано полиетиленово фолио, във вътрешността, на което се намира тънък слой от карбонови нишки.


Тези карбонови нишки са свързани със сребърни и медни проводници, така че когато напрежението премине през тях се възбуждат нано-частиците, които от своя страна са източник на инфрачервено лъчение.


Отоплителният филм ЕХСЕL. е съставен от висикокачествен карбонов материал, чиста мед -Сu 99,92, сребърен прахообразен материал -99,99, с което се постига най-доброто качество при производството на отоплителната лента.


Полагането на материала е много лесно, не са необходими специални умения.

 
     
 
     
   
     
     
 

КАКВО Е ИНФРАЧЕРВЕНА (ЛЪЧИСТА) ЕНЕРГИЯ?

    Съществуването на всяка форма на живот на Земята – човека, животните и растенията, е невъзможно без слънчевата светлина и топлина. От най-древни времена човек използва и се наслаждава на приятната инфрачервена топлина от слънчевите лъчи. Топлината, която те създават, е уютна и приятна. Начинът, по който Слънцето излъчва топлина, е един от най-полезните и благоприятни за човека. Естественият начин за отопление, съществуващ в природата, е инфрачервеното излъчване на Слънцето.

    Инфрачервеното лъчение преди всичко пренася топлинната енергия. Когато инфрачервените енергетични вълни достигнат земната повърхност, инфрачервената енергия се трансформира в топлина. През деня, повърхността на нашата планета и материята върху нея са изложени на инфрачервено лъчение и така натрупват топлина. Съгласно законите на Термодинамиката, топлината преминава винаги от телата с по-висока температура към тези с по-ниска. Така, когато Слънцето се скрие зад хоризонта, натрупаната топлинна енергия се освобождава отново в околната средата. Тази инфрачервена топлина е естествената топлина, необходима за съществуването на живот на нашата планета. Инфрачервената топлина е най-благоприятната и полезна, както за развитието на хората и животните, така също и за развитието на растенията.
    
    Усещането за комфорт на хората и животните в помещението зависи от количеството инфрачервена енергия, което се генерира от източника на топлина. Инфрачервените електромагнитни вълни незабавно предават топлина на всички твърди тела в зоната на обхват. Както и при инфрачервеното излъчване на Слънцето, не съществуват почти никакви енергийни загуби. Оптималната температура в стаята е в пряка зависимост от температурата на повърхността на материалите (подови настилки, стени, таван, предмети и мебелировка).
    
    Инфрачервените лъчи с голяма дължина на вълната на практика не създават никакво електромагнитно замърсяване.
    
    Инфрачервените лъчи не трябва да се бъркат с ултравиолетовата светлина или всякаква друга форма на опасно лъчение (алфа, бета, гама-лъчи, рентгеново излъчване и др.). На практика, инфрачервеното лъчение се използва за различни търговски и потребителски приложения, като например:    

 • в медицината
  • за ефективно загряване на организма чрез облъчване
  • за поддържане на телесна температура на новородените бебета в кувьозите
  • физиотерапия в рехабилитационни центрове
  • инфрачервена сауна в СПА центровете

 • за отопление
 • в оптичните телекомуникации- системи за пренос на информация..;
 • в термографията за насочване към нагрети предмети, откриване на обекти нощем и през мъгла..;
 • за индустриални приложения като нагряване и сушене..;
 • в науката за анализ на молекулния строеж на веществата..;
 • в метерологията за краткосрочни прогнози и промени в климата..;
 • за почистване на картини и паментици на културата и много др.
    Ние в Мултитерм системс ООД използваме феномена на инфрачервената енергия за нуждите на нашите клиенти. Нашето отоплително фолио буквално пренася Слънцето в дома Ви.
 
     
     
 

ЛЪЧИСТО ИНФРАЧЕРВЕНО ОТОПЛЕНИЕ - НАНО ОТОПЛЕНИЕ

     Нано технологията се използва за отопление в Западна Европа от десетина години. Тя може да ви помогне да стоплите своя дом при изключителна ниска консумация на електроенергия. Посредством нано технологията електрическата енергия се превръща в инфрачервени лъчи. Когато инфрачервените лъчи попаднат върху повърхност, енергията им се абсорбира и се превръща в топлинна енергия. Инфрачервеното отопление, затопля хората и предметите. Едва тогава топлината се отдава на въздуха. Само 20 на сто от енергията на лъчите топли въздуха, а останалите 80 процента загряват тялото. Полученото лъчение има и лечебен ефект сравним с полезното действие на слънчевите лъчи. Често инфрачервените лъчи носят наименованието топлинни лъчи поради силно изразения топлинен ефект.   

За разлика от другите отопления, дълговълновото инфрачервено лъчение е полезно за здравето и посредством равномерното отделяне на топлина по целия Нано-филм ни кара да се чувстваме така, все едно ни топлят слънчевите лъчи. Страдащите от алергии ще са доволни от липсата на циркулация на въздуха, прах и сухота, които се причиняват от другите отоплителни системи.

Лечебно действие:

 • високо кръвно налягане, хипотония - подобряват кръвообращението и го стабилизират
 • болки в гърба, хронични болки в мускулите, шипове
 • бронхити, тонзилити, астма
 • простудни заболявания, отслабване и изтощение на организма
 • възпаление на уши, гърло, нос
 • артрит, радикулит, ревматизъм, дископатии, шипове
 • облекчават работата на бъбреците
 • стрес
 • намаляват целулита

    Необходимата площ за инсталиране на фолиото за нашите географски ширини е между 40 и 60% от свободната непокрита площ на помещението.
За разлика от други инфрачервени електрически отоплителни системи, при нано фолиото отоплителните елементи са с дебелина само част от милиметъра. Нано фолиото е съставено от тънък слой карбон принтиран върху полиетиленов филм и херметизиран чрез ламиниране. Всяка черна лента от карбоновия отоплителен елемент е свързана с проводници от чисто сребро и мед, които издържат на висока температура на нагряване. Когато напрежението премине през сребърния и меден проводник се възбуждат нано-частиците, в резултат на което се получава инфрачервено лъчение. Нано фолиото спестява 30% от разходите за електричество в сравнение с други електроотоплителни тела и до 60% от разходите за друг вид отопление.

    Изключително лесен монтаж. Подходящо е за инсталиране на подове, тавани и стени.

 
     
     
  ПОЛАГАНЕ (ИНСТАЛИРАНЕ)  
   
     
     
 

ПРЕДИМСТВА

    Делът на инфрачервената топлина от даден топлинен източник е от решаващо значение в усещането за уют. Традиционните отоплителни уреди отдават топлината си на околния въздух главно под формата на конвекция, чрез нагорещената си повърхност. Само една съвсем малка част от излъчената топлина е инфрачервена топлина.

    Нано-отоплителното фолио EXCEL  излъчва изцяло инфрачервена топлина. За разлика от други инфрачервени електрически отоплителни системи, при нано фолиото отоплителните елементи са с дебелина само част от милиметъра. Нано фолиото е съставено от тънък слой карбон принтиран върху полиетиленов филм и херметизиран чрез ламиниране. Всяка черна лента от карбоновия отоплителен елемент е свързана с проводници от чисто сребро и мед, които издържат на висока температура на нагряване. Когато напрежението премине през сребърния и меден проводник се възбуждат нано-частиците, в резултат на което се получава инфрачервено лъчение.

    Сред спецификите на инфрачервените лъчи е способността им да топлят без да предизвикват движение на въздуха. Както и при инфрачервеното излъчване на Слънцето, не съществуват почти никакви енергийни загуби. Хората в отопляваното помещение получават лъчиста топлина директно от инфрачервения нагревател и от вторичното излъчване на подът, стените и заобикалящите ги предмети. Топлинното отдаване е постоянно като интензивност и не се влияе от движението на въздушните маси. Топлината, излъчвана вторично от подовете, стените и тавана е много важна за осигуряването на комфорт в дома или на работното място. Оптималната температура на въздуха в стаята е в пряка зависимост от температурата на повърхността на материалите (подови настилки, стени, таван, предмети и мебелировка).

Сред основните предимствата на Нано-отоплителното фолио EXCEL  са:
        • забележително усещане за топлина, уют и комфорт
        • създаване на здравословен микроклимат във Вашия дом
             - няма консумация на кислород, както при горенето
             - няма изсушаване на околния въздух
             - няма прахово и шумово замърсяване
             - няма вредни емисии на прах, сажди, въглероден диоксид, дим, шум и миризма
             - равномерно разпределяне на температурата в цялото помещение
             - няма конденз
             - няма мухъл и сътствуващата миризма, а влажните стени просто изсъхват
             - липса на отпадъчен материал                                       
       • разумни инвестиционни разходи
       • ниски енергийни разходи
       • висока енергийна ефективност
       • високо ниво на безопасност
       • лесно за експлоатация
       • дълъг експлоатационен живот
       • липса на техническо обслужване
       • индивидуални настройки и кратко време за реакция
       • различни възможности за позициониране-на пода, на тавана, на стените
       • възможности за поетапно отопляване на Вашето жилище
       • няма традиционните загуби на енергия
       • отлично съотношение на цена, качество и ефективност

         Ние в Мултитерм системс ООД се възползваме от това откритие и доставяме слънцето във Вашия дом чрез нашето уникално нано-отоплително фолио. Усещането за комфорт на хората и животните в помещението зависи от количеството инфрачервена енергия, което се генерира от източника на топлина.

         Основните изисквания за монтаж са:

 • наличието на електрозахранване от 220 V-240 V, контакт или с директно свързване.
 • Покриване на минимум 50% от площа на помещението.
 
     
     
 

ТЕХНИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИНФРАЧЕРВЕНА (ЛЪЧИСТА) ЕНЕРГИЯ

    Инфрачервено лъчение:

    Съкращение IR (по-рано (ултрачервено) Ultrarot), невидима част на електромагнитния спектър, която се допира до дълговълновата част (червена) на видимата светлина и обхваща приблизителни дължини на вълните между 800 nm и 1 mm; тази област се подразделя на IR-A (760 nm-1,5 микрона), IR-B (1,5-3 микрона) и IR-C (3-1000 микрона). Инфрачервената светлина се проявява главно като топлинно лъчение и се измерва чрез термоелементи, боломери, както и чрез фотоклетки.
    
     Нашата слънчева светлина се състои, наред с другото лъчение, и от инфрачервена светлина (невидима светлина)!

    Инфрачервените топлинни вълни не затоплят въздуха, а намиращите се в техния обсег на действие предмети! Практически няма никакви загуби при пренасяне на топлината!

    Нано-отоплителното фолио EXCEL  произвеждат топлината на базата на инфрачервената светлина!

    За разлика от централното отопление, собствената топлина на инфрачервените отоплителни елементи остава съхранена в отопляваното помещение. Така 100% от произведената енергия се запазва в помещението!
    
    Разпространение на инфрачервените топлинни вълни:

    Вие можете да си представите разпространението на инфрачервените топлинни вълни по следния начин.

   Представете си, че хвърляте шепа гумени топчета в едно помещение. Те подскачат неконтролирано във всички посоки, докато постепенно не загубят енергията си.
Представете си сега, че Гумените топчета са инфрачервените топлинни вълни. Те  също подскачат неконтролирано във всички посоки, докато постепенно не загубят енергията си.

    Но за разлика от енергията на гумените топчета, която се губи. Енергията на инфрачервените топлинни вълни се акумулира в предметите. По този начин всички предмети в помещението, както и самото помещение, се превръщат в контейнери (складове) за топлина. С течение на времето и малко по малко акумулираната енергия се отдава отново в околното пространство (особено във времето, през което не е изгодно да се отопляват помещенията)!

    Ние в Мултитерм системс ООД се възползваме от това откритие и доставяме слънцето във Вашия дом чрез нашето уникално нано-отоплително фолио EXCEL.